zondag 11 januari 2009

De Iris (Brussel Deze Week)

FC Brussels – STVV. Voetbal is een toevallige wintersport. Voetbal is ontstaan vanuit de Rugbysport die vroeger stil lag tijdens de winter. Lopen op bevroren velden is onnatuurlijk. Het is barkoud. Te koud voor een topwedstrijd. We merken het onderweg naar het stadion. Géén kat ops straat. We komen méér politie dan supporters tegen. Hoewel de straten rond het Edmond Machtens stadion nog honderden parkeerplaatsen tellen worden die afgesloten voor de stadionbezoekers. Begrijpe wie kan. Een onfortuinlijk gezin is die middag gaan zwemmen in het zwembad naast de Brusselse voetbaltempel. Bij terugkomst blijkt hun wagen weggesleept. De brave huisvader is woedend. Terecht. Er was nergens een parkeerverbod te bekennen. Laconieke politieagenten tonen géén begrip. We zijn zelf te laat en helpen het gezin snel op weg naar het hoofdkwartier van de politie. Een kleine huldiging leidt de wedstrijd in. FC Brussels heeft een stabiele shirtsponsor aan de haak geslagen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De banden tussen de overheid en de club zijn innig sinds Johan Vermeersch de club leidt. Vanaf nu speelt de topclub uit de EXQI league (2de klasse) met de Iris op de borst. De Minister-President, de Minister voor Financiën en Externe betrekkingen en de Schepen van Sport van de gemeente Molenbeek zijn aanwezig en geven de aftrap van de beladen wedstrijd om de nieuwe trui plechtig voor te stellen. Populaire topsport als vehikel om het stadsgewest te promoten is een heuglijk initiatief. De wedstrijd wordt bovendien in heel het land live uitgezonden.
De harde kernen van Vlaamse voetbalclubs als Club Brugge en AA gent zwaaien graag met de geel-zwarte vendel. De fiere Vlaamse Leeuw. In het zuiden des lands geldt stilaan hetzelfde fenomeen hoewel de Belgische driekleur sterk aanwezig blijft naast de “Waalse Haan”.
De supporters van de Brusselse voetbalclubs houden ook van vlaggen. Naar streek, stads of gewestvlaggen grijpen ze niet. Soms zie je wel eens een rood-groen spandoek van St-Michiel en de verslagen draak, het symbool van de Stad Brussel, en hier en daar een verdwaalde Iris.
FC Brussels – STVV is een gesloten match. Zoals alle belangrijke wedstrijden. Bij verlies zou de kloof met de Limburgse leider waarschijnlijk onoverbrugbaar zijn. Het troosteloos gelijkspel houdt FC Brussels in de titelrace. Alles, zelfs het hoogste, jet kampioenschap, is nog mogelijk. Brusselaar Alain Courtois wil de organisatie van het Werelkampioenschap voetbal 2018 naar de Lage Landen halen. Ter promotie van natie en sport. Hij roept op voor solidariteit en steun. De mijne heeft ie. De campagne zal enkele jaren lopen. Totdat het project toe-of afgewezen zal worden. Inmiddels zullen België en Nederland op de internationale (sport) kaart staan en, als alles goed gaat, krijgen we eindelijk de broodnodige topsportinfrastructuur (stadions).
Een nieuwe “Landmark” in Brussel.
Maar toch eerst de lokale politie wat elementaire omgangsvormen bijbrengen.

Geen opmerkingen: