donderdag 28 augustus 2008

Mémé Tchité is een Belg (Het Belang Van Limburg 26/08/08)

De kantine van Provincialer FC Black Star, de voetbaltrots van Neder-Over-Hembeek, ontploft. Het veteranentoernooi wordt even stilgelegd voor zoveel onvergetelijke sportgeschiedenis. Nieuwe en oude Belgen, Vlamingen, Walen en rasechte Brusselaars vallen mekaar in de armen. Goud voor Hellebaut. Neder-Over-Hembeek, een ietwat vergeten uithoek van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Duizenden pendelaars scheuren dagelijks door de kleine gemeente zonder het ooit te beseffen. “Heembeek” ligt verscholen tussen het kanaal Charleroi-Willebroek en het Koninklijk domein van Laeken. Het is de thuishaven van de Vlaamse Minister van Sport en Cultuur. Bert Anciaux vraagt al enige tijd aan de Brusselse voetbalclubs, FC Brussels, RSC Anderlecht en de anderen, om zich taalkundig te outen. Anders kan hij, naar verluidt, géén subsidies uitdelen.
De meest opvallende prestaties worden in China geleverd door atleten uit het hele land, uit alle Gewesten. De immer treurig kijkende beloftencoach Jean-François De Sart is waarschijnlijk de beste Waalse voetbaltrainer na Michel Preudhomme. Brusselaar Faris Haroun, veel te snel uitgerangeerd door KRC Genk, blikt terug op een uitmuntend toernooi. Het jeugdbeleid van de mijnclub lijkt steeds méér op een flets marketingverhaal. In Alkmaar hebben ze de Malinese Sinjoor Moussa Dembele geduldig klaargestoomd voor de top.
Opmerkelijk hoe de vermaledijde hoofdstad goed vertegenwoordigd is op de Spelen. De familie Borlée en Elodie Ouedraogo. Brusselaars zijn de wezen van het sport. Het dilemma van Anciaux. Is Vincent Kompany een Vlaming of een Waal? Wat zou het.
Elke zichzelf respecterende voetballiefhebber wacht op de naturalisatie van Mémé Tchité. Premier Leterme zit glunderend in de tribune in Shangai, heftig zwaaiend met een papieren driekleur. De blackberry is nergens méér te bespeuren. De voorman van zijn separatistische kartelpartner evenmin. Zou hij één seconde aan de splitsing van BHV gedacht hebben? Of aan de sportschuwe Bart De Wever, pleitbezorger van een onafhankelijk Vlaanderen?
Wanneer Kapellenaar (Antwerpen) Tom De Mul wereldvoetballer Ronaldinho tijdens de kleine finale door de benen speelt, genieten we van Aarlen tot in Ieper. Nationale trots.
De Spelen zijn voorbij. Koning voetbal heerst weer.
De eerste thuiswedstrijd van Anderlecht is meteen een topper. De bekerwinnaar en vice-kampioen tegen het bijna palmaresloze - twee Belgische bekers op 108 jaar bestaan - KAA Gent. Stamnummer 7 is een aandoenlijke club. De zelfverklaarde slapende reus koestert veel ambitie. De titel zou, volgens sommige kenners, niet onhaalbaar zijn.
De talent scout noteert. Hij weigert de naam van zijn werkgever te onthullen. De Brit ziet wel wat in Mbark Boussoufa. “Boussouffa is wel géén Premier League speler” verklaart hij. “Te licht. Méér iets voor de Franse competitie” glimlacht Mister X. Hij mompelt nog iets over Jan Polak. Géén enkele van de vijf Belgen op het veld kan hem bekoren.
Het kan de supporters, toegestroomd vanuit het hele land, in het Constant Vanden Stock stadion niet deren.
Sport is van iedereen.

Geen opmerkingen: